Programma’s

Door de jaren heen hebben de vier zangers van SongCircle een groot repertoire opgebouwd. Naast de vaste programma’s kunnen zij variëren in het repertoire al naar gelang de wens van de concertaanvrager.


I Wonder as I Wander

Carols, Airs de Noël & Weihnachtslieder:
O little town of Bethlehem, Apple Tree Wassail
The Willow Song, Lully, lulla, thow littel tyne child
God rest you, merry gentlemen, Entre le boeuf et l’âne gris
I wonder as I wander, Il est né, le divin enfant!
In the bleak mid-winter, Angels we have heard on high,O Jesulein süss! O Jesulein mild!
& O Kerstnacht, schooner dan de dagen.

 

High Tea  Lowbrow
Eindelijk eens een programma waarbij je mag eten en thee drinken!
SongCircle komt met een ouderwets ‘Dinner Theatre’.
Een smakelijke combinatie van licht verteerbare muzikale lekkernijen uit Engeland. Het publiek proeft diverse stijlen uit de engelse Victoriaanse- en Music Hall traditie, met daarnaast verrassende bijgerechten uit de klassieke engelse keuken.

voor meer info klik hier

 


Love & Marriage

“Love and marriage, love and marriage
Go together like a horse and carriage
This I tell you brother
You can’t have one without the other”

In Love and Marriage klinken drie eeuwen vocale werken die op verschillende manieren het thema liefde als uitgangspunt hebben.
SongCircle brengt in dit afwisselende programma liederen en jazz standards ten gehore van componisten als Brahms, Bernstein en Bill Evans.


Buren in Baden Baden
Buren in Baden Baden
Met het programma Buren in Baden Baden wordt de intense en fascinerende relatie tussen Robert Schumann en Clara Wieck belicht.
In 1838 doet Pauline Viardot haar intrede in het leven van Robert en Clara.
Robert, die op dat moment geplaagd wordt door depressies, is diep onder de indruk van de franse zangeres.
Hij schrijft dat zij zijn geest uit een “Zustand Hart wie Stein in solche Rührung versetzt, dass die Tränen stromweise fliessen.”
Op het programma staan werken van Robert en Clara Schumann, Pauline Viardot en Gioacchino Rossini.

 

 

KipfeljauseKipfeljause
Dit programma bestaat uit Brahms Liebesliederwalzer, opus 52 (1869) en Zigeunerlieder für vier Singstimmen, op 103.(1888)
De Liebesliederwalzer waarin de cadans van een wals verbonden wordt met teksten op het thema liefde wordt beschouwd als de aantrekkelijkste lichte muziek die Brahms ooit schreef.
De première van de Zigeunerlieder vond plaats tijdens een koffiekransje (Kipfeljause) georganiseerd door een bevriende Weense familie met Ignaz Brüll en Brahms achter het klavier. In korte tijd waren deze werken zo succesvol dat Brahms ook een versie maakte voor solostem.

 

 

Röntgen: twee generaties nederlandse muziekRönten: twee generaties nederlandse muziek
Een van de best bewaarde geheimen van de nederlandse muziek zijn vader en zoon Röntgen. Wonderkind Julius Röntgen was bevriend met Johannes Brahms en stond aan de wieg bij het oprichten van zowel het Concertgebouw als het Amsterdamse Conservatorium. Zoon Johannes maakte kamermuziek en componeerde liederen, opera en koorwerken.

Van Julius Röntgen klinken de Toskanische Rispetti. Deze bijna nooit uitgevoerde liedercyclus ligt in het verlengde van Spanisches Liederspiel van Robert Schumann, maar werd eigenlijk geïnspireerd door Brahms’ Liebesliederwaltzer.
Van Johannes Röntgen zingt SongCircle onder andere liederen uit de bundel ‘Trijntje Fop’ met absurdistische dierengedichten van Kees Stip.


Severn and Somme

In het programma Severn and Somme brengt SongCircle werken in kaart die geschreven zijn in een van de meest dramatische perioden van de negentiende eeuw, lopend van het Fin du siècle, de Eerste Wereldoorlog tot en met het Interbellum, de opmaat naar de Tweede Wereldoorlog.

In deze tijd van ontwrichting ontstond de prachtigste muziek van engelse en franse componisten als Ralph Vaughan Williams, Ivor Gurney, William Butterworth, Camille Saint-Saëns en Françis Poulenc


Vysoká

Voor Antonin Dvořák waren de Tschechische natuur- en volksmuziek een voortdurende bron van inspiratie.
In 1884, zijn carrière is dan in volle bloei, koopt Dvořák een stuk land gelegen bij het dorp Vysoká en laat daar een huis bouwen. Veel van zijn muziek is op die plek ontstaan, geïnspireerd door de natuur van de streek rondom Vysoká. Janáček en Tjaikovski zijn onlosmakelijk verbonden met Dvorák: zij toonden veel interesse in zijn werk en hebben hem gesteund in zijn carrière als componist en dirigent. Daarnaast deelden zij zijn liefde voor de volksmuziek: zo maakte wandelkameraad Janáček vierstemmige bewerkingen van Dvořák’s Opus 12 onder de titel Sechs Klänge aus Mähren.


Salon d’Automne

Vanaf 1903 werden in Parijs schilderijen tentoonstellingen georganiseerd door de Sociéte du Salon d’ Automne. Op deze exposities presenteerde men diverse stromingen en individuele beeldend kunstenaars, ook klonk op deze bijeenkomsten muziek van componisten uit die tijd zoals Debussy en Satie.

Daarnaast debatteerde men over politiek en literatuur of werd er voorgelezen uit het werk van schrijvers, dichters en filosofen.
Met het programma Salon d’Automne herdenkt SongCircle deze traditie, in hun salon klinken werken van Jenner, Brahms, Wolf, Satie, Puccini, Massenet, Vaughan Williams en Stanford.


Mediterrannée

Muziek geïnspireerd door landen rondom de Middellandse zee.
Centraal staan het Spanisches Liederspiel van Robert Schumann en de Toscanische Rispetti van Julius Röntgen. Zij probeerden ondanks hun noordelijke temperament de warmbloedigheid van Spanje en Italië in hun muziek te vatten.
Daarnaast klinken liederen van Saint-Saëns, Hahn, Rossini en Fauré, Ibert, Viardot en Montsalvatge.